Bruinisse

Te zien in Bruinisse

 

De mossel bij de vissershaven (symbool van het dorp) – de vissershaven – de jachthaven.

Loop langs de zee naar Zierikzee, loop naar de jachthaven en aan het eind het strand en de natuurlijke duinen.

Visserijmuseum Brusea

Twee gekoppelde musea; het Visserijmuseum en ’t Vissersuusje

De geschiedenis van Bruinisse, van het verre verleden tot nu, wordt prachtig weergegeven en gepresenteerd in het Vissershuis en het visserijmuseum ‘Brusea’. Het zit vol met verhalen die met veel plezier door de vrijwilligers worden verteld.

Aquavitesse

De zeilschool Aquavitesse in Bruinisse biedt nautische activiteiten voor jong en oud. U kunt boten huren, met of zonder vaarbewijs, voor prachtige tochten op het Greelingenmeer, de Osterschelde of een van de andere wateren van de delta.

De jeugdzeilschool Aquavitesse is al jaren een bekende naam in de zeilwereld, en kinderen hebben een ruime keuze uit verschillende cursussen, afhankelijk van hun wensen, leeftijd en zeilvaardigheid. Er staan ook verschillende activiteiten op het dagprogramma zoals sport en spel, zodat de kinderen zich ook buiten het zeilen kunnen ontspannen en samen plezier kunnen maken.

Kanoën is leuk voor iedereen, van jong tot oud. Een uurtje peddelen of een uitstapje naar een van de vele eilandjes voor een lekkere picknick behoren tot de mogelijkheden. Aquavitesse verhuurt kajaks voor 1 en 2 personen voor een ontspannen kanotocht op het Grevelingenmeer. De sit-on-top kajaks zijn onzinkbaar en stabiel.

Als u zin hebt in een uurtje activiteit, huur dan een kajak bij Aquavitesse!

Stand Up Paddle is een nieuwe manier om watersport te beoefenen. Geen wind maar toch genieten van het Grevelingenmeer. Met de SUP sta je op je board en beweeg je je voort met een peddel. U kunt rustig varen of uw buik, rug, billen en armen een stevige workout geven… U bepaalt zelf hoe sportief u wilt zijn.

Zeehondensafari op de Zeelandbrug

De Eendracht, een zeer stabiel en breed schip, voer in de jaren zestig als rondvaartboot in de Biesbosch. Het ligt sinds 1992 afgemeerd in de vissershaven van Bruinisse.

De safari start vanuit het pittoreske haventje van Bruinisse voor een 3 uur durende tocht door het natuurgebied Oosterchelde. We varen langs de mosselbanken en diepe geulen.

We zien allerlei grote binnenvaartschepen langs de drukke noord/zuid-route van Antwerpen naar de rest van Europa. De kers op de taart: de Zeelandbrug op de achtergrond.

Als we bij de zandbank met zeehonden aankomen, zullen we ze zien zonnebaden op de zandbank. Meestal komen ze in grote aantallen, maar soms zijn het er maar een paar. Er zijn ook mensen die erg nieuwsgierig zijn en een kijkje komen nemen tot op 5 meter van het schip.

De restaurants

Markten op het eiland en in de omgeving

Maandag Domburg 10.00 – 21.00
Dinsdag

Goes 10.00 – 16.00

Zouteland 10.00 – 19.00

Woensdag

Renesse 08.00 – 14.00

Vrouwenpolder 10.00 – 19.00

Donderdag

Middelburg 08.00 – 16.00

Zierikzee 08.00 – 16.00

Oostkapelle 10.00 – 19.00

Vrijdag

Vlissingen 08.00 – 16.00

Westkapelle 10.00 – 19.00

Zaterdag

Goes Foodmarkt 08.00 – 16.00

Noordgouwe 10.00 – 14.00

Aankopen bij de producent

Kaasboerderij De Stolpe

Stolpweg 9

4306 PK Nieuwerkerk

www.kaasboerderij-destolpe.nl

Maandag 09.00 – 17.00
Dinsdag 09.00 – 17.00
Woensdag Gesloten
Donderdag 09.00 – 17.00
Vrijdag 09.00 – 17.00
Zaterdag 09.00 – 17.00
Zondag Gesloten

De stranden

De stranden van Schouwen-Duiveland kunnen worden onderverdeeld in vier typen: familiestranden, natuurstranden, watersportstranden en combinatiestranden.

Familie stranden
Op deze stranden vindt u faciliteiten voor gezinnen met kinderen. Er is bijvoorbeeld minstens één strandpaviljoen, er zijn strandcabines, toiletten, meerpalen en er is toezicht van strandwachten. Het strand is ook gemakkelijk toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Natuurlijke stranden
Als u op zoek bent naar rust, ruimte en natuur, dan is een natuurstrand het juiste strand voor u. Er zijn twee gebieden waar naaktrecreatie is toegestaan, namelijk bij de overgang Duinhoevepad en tussen de overgangen ’t Oude Vuur en Domeinen 4.

Sportstranden
Als u van watersport of sportactiviteiten houdt, kunt u een watersportstrand bezoeken. Het watersportstrand ligt aan de Brouwersdam. Activiteiten zoals surfen, bananenboot varen, roeien en waterskiën vinden hier plaats. Er is ook een ruimte voor extreme sporten op Brouwersdam 2. In dit gebied kunnen activiteiten als kitesurfen, kite buggy en stuntvlieger plaatsvinden. Er is ook een ruimte voor extreme sporten bij het Watergat. Kite buggy en stunt kite zijn toegestaan in dit gebied. In verband met de aanwezigheid van zeehonden is kitesurfen hier niet toegestaan. Er zijn ook een aantal sportstranden. Hier kunnen sporten in de branding of op het strand worden beoefend.

Familie- en sportstranden
Deze stranden zijn geschikt voor zowel gezinnen als watersporters. Meer informatie over de stranden van Schouwen-Duiveland vindt u op de website van VVV Zeeland stranden

Wij wensen u veel plezier op het strand!

De musea

Zeeland is rijk aan musea. Ze brengen de geschiedenis tot leven en hebben elk hun eigen verhaal.

Ontdek de rijke geschiedenis van Zeeland of hoe de oorlogsjaren Zeeland hebben gevormd. Leer meer over vissen en fruitteelt of bezoek een van de vele regionale musea.

De musea van Schouwen-Duiveland zijn verenigd in de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland (VMSD). Samen vertellen deze musea het verhaal van Schouwen-Duiveland.

De vereniging bestaat uit :

Andere musea

 

Golfclub Greelingenhout

Een prachtige golfbaan, Golfclub Grevelingenhout, ligt direct naast het park. Het biedt een 18-holes, par 72 baan, een 9-holes, par 3 baan, een driving range en een oefengreen. Het is ook het hele jaar door beschikbaar voor vakantiegangers (tegen betaling). Beginners kunnen de 9-holes baan spelen onder begeleiding van een ervaren golfleraar. Voor meer informatie klik hier.

Duiken en snorkelen

Scheepswrakken, parende inktvissen of zeepaardjes, de onderwaterwereld in Zeeland is minstens zo kleurrijk en gevarieerd als de landwereld. De Zeeuwse wateren zijn dan ook zeer populaire duikgebieden in West-Europa. Vooral de Oosterschelde en het Nationaal Park Grevelingen zijn geliefde duikwateren.

Je zou het misschien niet denken, maar de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, trekt duikers uit alle lagen van de bevolking aan. Er is veel te zien en omdat er geen getij is kun je hier ook goed leren duiken.

Naast de bijzondere flora en fauna staan sommige Zeeuwse wateren ook bekend om de duikwrakken die hier te vinden zijn. Het 60 meter lange schip De Slang is speciaal voor amateurduikers afgezonken in het Grevelingenmeer en ligt op een diepte van ongeveer 23 meter. Het “Galjoen zonder Poen” ligt 25 meter onder de zeespiegel in de Oosterschelde en biedt ook duikers een geweldige ervaring.

Het Nationaal Park Oosterschelde is onder meer bekend als kraamkamer van de sepia pijlinktvis. In het voorjaar komen ze naar de Oosterschelde om hun eieren te leggen. Ze zijn vooral te zien aan de voet van de Zeelandbrug, aan de Zierikzeezijde. Elk jaar komen honderden duikers naar deze plek om het spektakel onder water te aanschouwen. De favoriete duikstekken zijn de Zeelandbrug en de Torenpomp.

Als u meer wilt weten over duiken, kunt u terecht op verschillende locaties op Schouwen-Duiveland. Maak een introductieduik bij een van de vele duikcentra in Zeeland. Heeft u al gedoken en wilt u een duikcursus volgen? Bekijk dan de duikclubs in je omgeving door hier te klikken

 

Dreischor => 9 km

Dreischor, misschien wel het mooiste dorp van Zeeland, is een ringdorp dat bekend staat als linnendorp. De Zeeuwen noemen het Dreister en de inwoners heten Reisenaers. Vlas werd verbouwd op kleine percelen in de Dreischor polders en werd verwerkt tot verschillende producten op kleine boerderijen.

Dreischor is in 1973 aangewezen als beschermd dorpsgezicht en maakt daarmee deel uit van de beschermde dorps- en stadsgezichten van Zeeland. In 2001 werd het uitgeroepen tot “het groenste dorp van Europa”.

Het hart van Dreischor is ongetwijfeld de oude en herhaaldelijk gerestaureerde Adriatische kerk. Het wordt omringd door een prachtig begroeide gracht, uniek in Nederland, en is met recht een nationaal monument. Door de constructie met de noordelijke en zuidelijke zijbeuken heeft de Adriatische kerk een uitstekende akoestiek. Het is ook een populaire concertzaal geworden voor koren, zangers en instrumentalisten. Natuurlijk wordt de kerk nog steeds gebruikt voor religieuze diensten, maar het is ook een cultureel centrum geworden met museale waarde.

De oude geschiedenis van Dreischor wordt prachtig tentoongesteld in het Regionaal en Landbouwmuseum Goemanszorg aan de rand van het dorp.

Aan de oude vlasteelt wordt met een zekere weemoed teruggedacht. Vlasdag vindt elk jaar plaats in Dreischor. Langs de hele dorpsring wordt een jaarmarkt gehouden waar oude ambachten worden gedemonstreerd. Naast de vertrouwde mandenmaker, de kleermaker, de palingroker, de pottenbakker, de ambachtelijke bakkers en de Zeeuwse babbelaars, die van oudsher een geliefd product zijn in Zeeland en ver daarbuiten, zijn er de Vlassers die met historische machines en werktuigen het agrarisch erfgoed van Dreischor doen herleven.

Balans manege => 9 km

De manege Balans ligt in het dorp Dreischor. Het biedt cursussen en activiteiten voor zowel valide als gehandicapte mensen. Er zijn ook mogelijkheden voor kort verblijf voor gehandicapten die gebruik maken van de PGB.

De manege is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Rijcentra (FNRS). De instructeurs zijn allemaal gecertificeerd.

De verzorging van de belangrijkste medewerkers van de manege, de paarden en pony’s, is optimaal.

Dankzij de medewerking van vele vrijwilligers kan de manege veilig paardrijden voor gehandicapte ruiters. Als rijschool **** FNRS / FPG staat de rijschool voor veiligheid, gezelligheid en veelzijdigheid. Er worden ook regelmatig activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

De wijnboerderij “De Kleine Schorre” => 9 km

De wijnboerderij De Kleine Schorre in het dorp Dreischor werd in 2001 opgericht. Met zijn authentieke zwartgeteerde schuur uit 1735 is het een van de oudste schuren van het dorp.

De Kleine Schorre werd door zes ondernemende Zeeuwse mannen omgevormd tot een succesvol Zeeuws bedrijf. Het heeft een speciale structuur. Naast de vijf aandeelhouders zijn ook 25 houders van depositocertificaten bij de wijnboerderij betrokken.

Een zorgvuldige selectie van druiven werd gemaakt in samenwerking met het bekende Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or. Het assortiment wijnen is gemaakt van de klassieke druivensoorten uit de Elzas. De keuze van de druivenrassen is gebaseerd op een aantal criteria. Een daarvan is dat de wijnen naadloos moeten aansluiten bij het goede dat Zeeland al vele jaren te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaliteiten. Deze hartige lekkernijen bestaan uit mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is dus Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois.

Elk jaar in juli vindt het wijnfeest plaats, een must voor alle liefhebbers van goede wijn en gezelligheid.

Watersnoodmuseum => 12 km

Het Watersnoodmuseum​ in Ouwerkerk is het nationale kennis- en herinneringscentrum voor de watersnoodramp van 1953. Het geeft een gedetailleerd beeld van de gebeurtenissen tijdens en na de overstroming van 1 februari. Het museum werd officieel geopend op 2 april 2001. Hier ontdek je hoe de grootste natuurramp van Nederland Zeeland voorgoed veranderde en hoe een nieuwe ramp nu kan worden voorkomen.

De overstroming

1953 was waarschijnlijk het slechtste jaar in de geschiedenis van Zeeland. Meer dan 1000 mensen stierven in een vloedgolf die de provincie onder water zette.

Het was de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari, twee dagen na de volle maan. Het KNMI sprak in zijn voorspelling van een noordnoordwesterstorm met een windkracht van 11 tot 12 en “gevaarlijk hoog water”. De vloed van 5 uur ’s morgens is ook een springtij (golven). Toch denken veel mensen dat alles wel goed komt. Ten onrechte.

Het verwachte laagtij om 22.30 uur gaat niet door. Het water zakt niet en blijft op een abnormale hoogte. De noord-noordwest storm duwt het Noordzee water richting het Kanaal. Al voor hoog water ging het op veel plaatsen mis. Om 2 uur ’s nachts brak het water voor het eerst door de dijken.

Vanaf 3 uur ’s nachts begonnen de dijken te breken. In Kruiningen, Kortgene en Oude Tonge stortten ze het eerst in. In Stavenisse creëerde het water onmiddellijk een kloof van 1800 meter. Maar ook in Noord-Brabant, bij Willemstad, Heijningen en Fijnaart, zijn de dijken niet bestand tegen natuurrampen. Er zijn geen dijken in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard, ’s Gravendeel, Strijen en Numansdorp. De Schielandse Hoge Zeedijk, de dijk tussen Schiedam en Gouda langs de Hollandsche IJssel, houdt stand, maar de Groenendijk breekt door. Het zeewater stroomt naar de lager gelegen gebieden van Zuid-Holland. De burgemeester van Nieuwerkerk Aan de IJssel gaf de schipper van De Twee Gebroeders opdracht zijn schip door de bres in de dijk te varen. Het plan slaagde en het schip dichtte tijdelijk het gat in de dijk.

Het grootste deel van Schouwen-Duiveland stond onder water. Alleen het duingebied van de Kop van Schouwen en enkele polders bij Zonnemaire bleven droog. Hetzelfde geldt voor Goeree-Overflakkee, waar alleen de duinen en enkele polders bij Melissant en Dirksland droog blijven.

Het stijgende water als gevolg van de noord-noordwest storm laat een spoor van verwoesting achter. Huizen stortten in en werden weggevaagd door de stroming. Het wassende water vernietigde zelfs hele gehuchten. De gehuchten Schuring bij Numansdorp en Capelle bij Ouwerkerk werden weggevaagd. In Colijnsplaat bracht een schuit redding; net toen de dijken op instorten stonden, werd het schip geblokkeerd en fungeerde het als golfbreker.

Toen het op zondag 1 februari 1953 daglicht werd, werd de volle omvang van de ramp zichtbaar. “Ik keek uit over een ongelooflijk grote watervlakte,” zei een ooggetuige. Hier en daar zie je nog daken, een kruin van bomen of een vervallen dijk. s Ochtends trekt het water zich terug, want we zitten tenslotte weer bij eb. Mensen maken van dit moment gebruik om naar hoger gelegen grond te vluchten. Individuele reddingen zijn aan de gang. Particulieren varen met bootjes voor huizen langs om mensen op te pikken en op veiliger plaatsen af te zetten. Grootschalige reddingsoperaties buiten het getroffen gebied zijn nog niet aan de orde, simpelweg omdat men in de rest van Nederland nog niet precies weet wat er in het zuidwesten is gebeurd. Het is nog steeds niet bekend dat Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Tholen bijna geheel onder water staan.

“Het ergste was op zondagmiddag, toen de tweede vloed kwam,” zei een ooggetuige. Het water staat bij deze tweede vloed nog hoger dan in de nacht van de ramp. Voor velen is het dak het enige dat overblijft. Veel huizen die ’s nachts nog overeind stonden, zijn door de tweede overstroming ingestort, het water tilt de daken van de muren en mensen die de ramp van vannacht hebben overleefd, verdrinken. Het is vroeg in de middag donker. In het rampgebied gaan duizenden mensen een tweede beangstigende nacht in, nat en koud. Ze zijn dorstig en zoeken beschutting op zolders, op daken, op dijken of in hoge huizen.

Ondertussen proberen de medewerkers van de plaatselijke PTT-telefooncentrales wanhopig om hulp te vragen. Ze blijven het proberen tot het water de telefoonlijnen vernielt en contact met de rest van Nederland niet meer mogelijk is. De stem van het PTT personeel wordt niet gehoord. Een student die het weekend met zijn ouders op Schouwen doorbrengt

 

Zierikzee => 15 km

De havenstad Zierikzee heeft een rijke geschiedenis en meer dan vijfhonderd monumenten in en rond de stad. Reeds in het begin van de 15e eeuw had Zierikzee een interessant silhouet met muren, poorten, kerken, een toren en molens. Een groot deel ervan is vandaag nog zichtbaar.

Zierikzee dankt zijn ontstaan en welvaart aan water en handel. Deze welvaart leidde tot de bouw van een prachtige haven, het stadhuis, de molens, de kerk, de stadsmuren en de poorten. De eilanden Schouwen en Duiveland werden eeuwen geleden gescheiden door de Gouwe. De eerste bewoners vestigden zich waarschijnlijk in de 10e eeuw aan dit goed gelegen water, het waren boeren of vissers.

Zierikzee dankt zijn naam aan een zekere Zierik, die een van de eerste plaatselijke heersers was, en aan een stroompje, de Ee, dat uitmondt in de Gouwe. Inderdaad, de Ee van Zierik werd Zierik’see en later Zierikzee.

Zierikzee verkreeg de rechten op de stad in 1248. De stad was in de late Middeleeuwen een strategisch belangrijke plaats in Zeeland als belangrijkste zeeverbinding tussen Vlaanderen (in België) en Holland. Tussen 1414 en 1576 hebben verschillende stadsbranden de stad geheel of gedeeltelijk in de as gelegd.

In de 14e eeuw werden twee grote poorten gebouwd om de haven van Zierikzee te beschermen, de Zuidhavenpoort en de Noordhavenpoort. Tegenover de poorten ligt de oude haven met zijn historische gebouwen. U vindt een dubbele ophaalbrug over het water van de oude haven tussen de zuid- en de Noordhavenpoort. Vanaf de brug hebt u een prachtig uitzicht op de jachthaven, die wordt gedomineerd door de vele jachten die er aangemeerd liggen. Zierikzee is de drukstbezochte jachthaven van Zeeland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd ongeveer 30 miljoen kilo munitie gedumpt in de Oosterschelde bij Zierikzee. Ze zijn er nog steeds.

 

Wat te zien in Zierikzee

 

Zierikzee behoort tot de top tien van Nederlandse monumentensteden. Een wandeling door de stad is zeker de moeite waard. De havenstad is een mengeling van mooie gebouwen en winkels, waaronder een aantal grote ketens, die een cultureel bezoek en winkelen mooi combineren. Daarna kunt u uitrusten op een van de terrassen in de nieuwe haven of op een van de terrassen op de verschillende locaties in de stad.

Sint-Lievensmonstertoren ”De grote toren”

De Sint Lievens Monstertoren neemt een prominente plaats in onder de vele monumenten in Zierikzee. Wie Zierikzee nadert, ziet de “Dikke Toren”, zoals deze reus ook wel wordt genoemd, al liggen. De middeleeuwse bouwers wilden een toren van 200 meter bouwen, maar door de economische achteruitgang van Zierikzee werd de bouw bij 62 meter stilgelegd. Beklim de 279 treden van de toren en geniet van het uitzicht over de stad, het achterland, de Zeelandbrug, het eiland en de Oosterschelde.

De nieuwe kerk in Zierikzee

De nieuwe kerk in Zierikzee is minstens zo indrukwekkend als de grote toren en staat er pal naast. De kerk werd gebouwd tussen 1835 en 1848. Het vervangt de afgebrande Sint-Lievensmonsterkerk, waarvan de grote toren nog een overblijfsel is.

Voorheen stond er een grote kathedraal op de plaats van de nieuwe kerk. De kathedraal brandde af in 1832. In juli 1835, twee en een half jaar na de brand, werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk (vandaar de naam “nieuwe kerk”). Aangezien de architect die het werk had aangenomen failliet ging, werd de bouw lange tijd onderbroken. De nieuwe kerk werd in 1848 geopend.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was de kerk zwaar beschadigd en een algehele restauratie was onvermijdelijk. De Hervormde gemeente was niet in staat deze werkzaamheden uit te voeren vanwege de hoge financiële kosten. Het gebouw werd in 1971 gesloten.

De nieuwe kerk raakte in verval nadat de ramen waren gebroken en de wind en regen de rest deden, maar er kwam een oplossing in 1977, het gebouw werd overgedragen aan de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Het werd in fasen gerestaureerd in de jaren 1978-1988 met financiële steun. De nieuwe kerk is een mooi voorbeeld van 19e-eeuwse kerkarchitectuur en is een bijzonder object in de historische stad. Het gebouw werd officieel geopend op 16 april 1988.

Stadhuismuseum Zierikzee

Het museum is de laatste jaren volledig gerenoveerd om zijn beschermde status te kunnen behouden. Het authentieke karakter van het gebouw is zowel binnen als buiten bewaard gebleven. De faciliteiten zijn ook vernieuwd. Het museum is voorzien van nieuwe behuizingen, zodat de tentoongestelde voorwerpen zonder schade kunnen worden tentoongesteld. Er werd een lift toegevoegd om de toegang voor gehandicapten te vergemakkelijken en de hele collectie werd vernieuwd. Na de renovatie voldoet het gebouw nu aan alle moderne veiligheids- en toegankelijkheidsnormen. De collectie van het museum wordt op een eigentijdse en aantrekkelijke manier gepresenteerd. Moderne technologieën zoals multimedia, film, geluid en computeranimatie zijn toegevoegd, waardoor het museum een moderne sfeer heeft gekregen. De collectie is opgebouwd rond drie thema’s: de stad, het land en de zee.

Deze grote verscheidenheid zorgt voor afwisseling in de collectie, met onder meer zilverwerk, schilderijen, modelschepen, modelgebouwen en curiosa. Daarnaast bevat de collectie veel persoonlijke, huishoudelijke en ambachtelijke voorwerpen. Sommige voorwerpen, zoals het paneel ‘Darkindelven’ en het modelschip ‘Pinas’, behoren tot de grootste schatten van het Nederlandse culturele erfgoed. De “Groenlandse kajak” wordt zelfs internationaal erkend als een van de oudste kajaks ter wereld.

Op de binnenplaats van het museum bevindt zich een café met terras. Dit gebied is open voor het publiek en u hoeft geen toegangskaartje te kopen. U kunt tijdens de openingsuren van het museum altijd terecht in het museumcafé voor een kopje thee of koffie, of een glas wijn. De binnenplaats ligt achter het museum en biedt een prachtig uitzicht op het gebouw.

Meester ijsmaker Capri – de must-see

Een bezoek aan Zierikzee is niet compleet zonder een heerlijk ijsje van Meester ijsmaker Capri. Sinds 1935 biedt Capri huisgemaakt ijs aan, gemaakt van verse, pure ingrediënten in ongeveer 100 heerlijke en verrassende smaken.

 

Plompe Toren  => 27 km

Het landschap rond de Plompe Toren ziet er vredig en veilig uit, maar het was ooit heel anders. Honderden jaren geleden was de toren het centrum van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde. Het dorp verdween, alleen de toren overleefde.

Aan het eind van de 15e eeuw lag de dijk van Schouwen nog meer dan drie kilometer verderop in de Oosterschelde. In dit Zuidland waren veertien zeer welvarende dorpen, waarvan Koudekerke er één was. Er waren nog geen werken in de delta en hevige stormen teisterden de kust, de dijken stortten in. Ondanks de aanwezigheid van een diepe geul voor de kust, groef het water zich in de dijk, waardoor deze uiteindelijk instortte. Soms werd op een dergelijke dijkdoorbraak geanticipeerd, achter de verdwijnende zeedijk (dus landinwaarts) was al een “reservedijk” gebouwd.

Als er een dorp tussen de oude dijk en de nieuwe toegangsdijk lag, werd het verlaten. Vaak verdween de oude dijk en ging het land weer verloren. Zo werd tussen 1475 en 1650 meer dan 3500 hectare vruchtbaar polderland met de veertien dorpen door de zee opgeslokt.

Koudekerke werd tussen 1550 en 1600 aan de buitenkant bijna volledig afgedamd. De huizen werden plank voor plank en steen voor steen afgebroken omdat bouwmaterialen in die tijd schaars waren. Aangezien een kerk zonder mensen geen nut meer heeft, onderging de kerk hetzelfde lot. Alleen de kerktoren – de Plompe Toren – bleef staan als baken voor het drukke scheepvaartverkeer op de Oosterschelde.

De strijd tegen het water ging eeuwenlang door. Een strijd die in het begin van de jaren 1900 resulteerde in de verhoging van verschillende dijken. Deze muren zijn nog te zien langs de Oosterscheldedijk ter hoogte van de Plompe Toren. Helaas boden ze geen bescherming tegen water.

Ga naar boven en ontdek de bijzondere geschiedenis van dit land vanaf de 23 meter hoge toren of geniet het hele jaar door van het luchtballet van groepen steltlopers of meeuwen vanaf de toren. In het voorjaar kunt u tureluurs, grutto’s, kluten en kokmeeuwen zien. Tijdens de wintermaanden voeden duizenden ganzen en rotganzen zich in de brakke weiden.

res.

Brouwershaven => 18 km

Brouwershaven, in de volksmond Brouw genoemd, ligt direct aan het Grevelingenmeer. Het is een populaire bestemming voor watersporters en de jachthaven is in de zomer steevast vol.

Brouwershaven werd rond 1285 gesticht als nieuwe haven voor Brijdorpe, waarvan de haven was dichtgeslibd. Brouw kreeg de stadsrechten in 1403 en zijn geschiedenis is nauw verbonden met de zee. De visserij was een belangrijke bron van inkomsten, maar dat gold ook voor de handel in wijn, bier, hout en linnen.

In 1575 werd de stad platgebrand door Spaanse troepen. Twintig jaar later kreeg Brouwershaven stadsmuren met een gracht. Deze zijn nog steeds te zien aan de oost- en westkant van de stad.

Na de watersnoodramp in 1953 kwam Brouw weer tot leven. Dankzij de Deltawerken kreeg de stad betere verbindingen en in deze periode werd ook de jachthaven aangelegd. Toerisme is nu de belangrijkste bron van inkomsten.

De Sint Nicolaaskerk ligt aan de rand van Brouwershaven. Het koor en de omringende kapellen dateren uit de 15e eeuw en zijn de oudste delen van de kerk. De buitenkant van de kerk is bijzonder indrukwekkend door zijn grote afmetingen. Het gebouw heeft een uitstekende akoestiek. Daarom wordt het ook gebruikt voor muziekevenementen. De kerk is in het hoogseizoen voor het publiek geopend.

Brouwershaven is de geboorteplaats van Jacob Cats, bekend als staatsman en zedenschrijver (Vadertje Cats). Het standbeeld van Jacob Cats, onthuld in 1892, is te koop. Het ouderlijk huis van Jacob Cats bevindt zich aan de Noorddijk 7. U kunt een wandeling maken door de stad van Jacob Cats. Dit laat u de Brouwershaven zien zoals de jonge Jacob die gekend moet hebben.

Vanuit Den Osse vertrekt de rondvaartboot Rederij Zeeland voor rondvaarten op de Grevelingen. Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om vanaf de loskade mee te varen op een historisch zeilschip. Op maandag is er ook een toeristenmarkt. De haven van Brouwershaven loopt door tot in het centrum, wat een gezellige sfeer geeft in het smalle stadje.

Brouwershaven organiseert het hele jaar door vele evenementen, zoals de jaarlijkse “Brouwsedag”, waar muzikanten uit heel Zeeland een dag lang komen spelen.

Renesse => 28 km

Renesse is het dorp met stranden, terrassen, winkels en vertier. Het dorp werd in 1244 voor het eerst vermeld als Riethnesse.

Renesse is een rond dorp, gebouwd rond de gotische Jacobuskerk. De kerktoren dateert van 1458. De inwoners van Renesse werden vroeger spottend geiten genoemd. De hele westkust van Schouwen was een arm gebied en bijna iedereen hield een of meer geiten, de “armeluiskoe”.

De heren van Renesse waren een invloedrijke familie in Zeeland. Kasteel Moermond, gebouwd in de 13e eeuw, ligt midden op het landgoed Moermond, een beschermd natuurgebied van 45 hectare. Het landgoed werd rond 1229 gesticht door Constatijn van Zierikzee. Het werd twee keer verwoest tijdens gevechten en weer opgebouwd. Het kasteel kan niet worden bezocht en wordt alleen gebruikt voor vieringen. De bekendste bewoners die er verbleven zijn Jan van Renesse en Witte de Haamstede.

Vanaf het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Renesse zich tot een echte badplaats en bekende namen als Anton Pieck bezochten het. Door zijn ligging, dicht bij de duinen en het strand, won het dorp snel aan populariteit en werden de eerste zomerhuisjes dicht bij het strand gebouwd.

De stranden van Renesse, 17 km lang en gelegen naast de bossen van Wersterschouwen, zijn meermaals bekroond voor hun netheid. Ze zijn onderverdeeld in familiestranden, watersportstranden en natuurstranden.

Het dorp heeft een speciale band met de zeehonden. Je kunt ze regelmatig zien liggen op de zandbanken bij Renesse. Het aantal zeehonden in de Zeeuwse wateren is de laatste tijd drastisch toegenomen, ook het aantal gewonde en zieke zeehonden. Een moeder zorgt niet lang voor haar jongen en loopt weg van gevaar zonder ze te beschermen, zodat er regelmatig brulrobben worden aangetroffen. Alle gevonden zeehonden worden naar Pieterburen gebracht of naar het revalidatiecentrum Stichting A Seal in Stellendam. Nadat ze zijn behandeld en aangesterkt, worden ze vrijgelaten op het strand van Renesse. Vaak met een haag van mensen om te kijken naar het speciale moment waarop de zeehonden worden vrijgelaten.

Burgh-Haamstede => 29 km

De kern Burgh-Haamstede bestaat eigenlijk uit twee dorpen die aan elkaar zijn gegroeid: Haamstede en Burgh. Tot 1961 waren Burgh en Haamstede twee zelfstandige dorpen. Haamstede is waarschijnlijk ontstaan in de 12e eeuw. Haam of zoom betekent huis en stede betekent plaats. De naam Burgh is afgeleid van de Karolingische burcht, een verdedigingswerk uit de 9e eeuw dat duidelijk zichtbaar is in het landschap. Deze ronde aarden wal met gracht diende als verdediging tegen Normandische invallen. Een afbeelding van het kasteel is te zien in het wapenschild van de Burgh.

Het bekendste object van Haamstede is de vuurtoren, de Westerlichttoren. De toren werd ontworpen door L. Valk en gebouwd in 1837. De vuurtoren diende als inspiratie voor het eerste biljet van 250 gulden. Met zijn 53 meter hoogte (boven de grond) en 58 meter hoogte (boven de zeespiegel) is de vuurtoren van Westerlicht een van de grootste vuurtorens van Nederland. Het licht van de toren reikt tot 30 zeemijl en de lantaarn heeft een vermogen van 5,2 miljoen candela. De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe smaller worden. Het is beschilderd met een rode band en een witte band die spiraalsgewijs naar boven loopt. Deze verf werd pas een eeuw na de bouw aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. De deels stenen en deels ijzeren trap van de vuurtoren telt 226 treden. De vuurtoren wordt niet meer bewoond en is niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Haamstede (Slot Haamstede) heeft zwaar geleden. De woontoren (donjon) van het kasteel dateert uit de 13e eeuw. Na een brand in 1525 is dit het enige deel van het kasteel dat bewaard is gebleven. De rest van het kasteel werd herbouwd. Het huidige uiterlijk dateert uit de 18e eeuw. In 1973 werd een grootscheepse restauratie voltooid en in 1981 werd Slot Haamstede, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. Het is ook een tastbare herinnering aan een van de beroemdste inwoners van Haamstede: Witte van Haamstede.

De aangrenzende duingebieden van Zeepeduinen zijn het hele jaar door vrij toegankelijk. Tijdens de drie tot vijf kilometer lange wandelroutes passeert u een kudde Shetlandpony’s, duinmeertjes en kleurrijke duinplanten. In een duinmeer is er altijd water, zelfs tijdens een lange periode van droogte, het is meestal ondiep water. Op de hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvis Bunker. Honderden vleermuizen overwinteren in tientallen kleinere bunkers. Tijdens de zomermaanden kunt u deelnemen aan een van de bunkertours.

De Bewaerschole, het karakteristieke gebouw aan de Weststraat in Burgh-Haamstede, werd in 1873 gebouwd als kleuterschool. Tot 1956 gingen veel kleuters uit Burgh en Haamstede daar naar school. Daarna werd het het gymnastieklokaal, het postkantoor, de repetitiezaal van de plaatselijke fanfare en het mortuarium. Sinds 1975 is het een tentoonstellingsruimte. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Vliegveld Haamstede vormde de verbinding met het vasteland. Tijdens de Duitse bezetting werd dit vliegveld door de bezetters gebruikt. Een deel van Haamstede werd ontruimd en de duinen werden onderdeel van de Atlantikwall. De overblijfselen van de muur zijn vandaag nog zichtbaar. Het vliegveld wordt nu gebruikt door de plaatselijke zweefvliegclub.